Kung Henrik

395897Även om du inte följer ishockey så noga så är Henrik Lundqvist säkert ett ansikte som du känner igen från reklamfilmer som Head & Shoulders. 2006 var ett speciellt lyckat år för hockeyspelaren. Han hade då precis börjat spela sin allra första säsong i NHL och fick även leda Sverige hela vägen till ett olympiskt guld. Ända sedan dess har han etablerat sig som en av de främsta spelarna i ligan och kanske till och med en av de främsta i världen.

Under OS i Turin var Lundqvist det självklara valet för det svenska olympiska hockeylaget. Han må ha varit ny i NHL men bidrog till att Sverige kunde ta sig till finalen mot Finland och vinna med 3-2. Som spelare i Sverige hade han redan fått utmärkelsen Årets målvakt tre år i rad under åren 2003 till 2005. Hos New York Rangers blev den svenska hockeyspelaren snabbt en favorit bland fansen. Hans skickliga spel ledde till att Rangers kunde medverka i slutspelen för första gången sedan 1997. Därmed fick han även smeknamnet Kung Henrik.

Utanför isen har det inte gått att undvika hockeyspelarens modemedvetna klädsel. Han klär sig i allt från Dior till Hugo Boss. Håller du ordentligt utkik så kommer du dessutom säkert kunna skymta honom på en eller annan modevisning under modeveckan i New York.

Henrik kommer från skidorten Åre. Redan vid ung ålder lärde sig han och hans tvillingbror Joel att åka skridskor. Båda var åtta när de började spela i ett hockeylag. Som en väldigt sportintresserad familj flyttade familjen Lundqvist så småningom till Båstad för att systern Gabriella skulle kunna fullfölja sina drömmar om en tenniskarriär. Under uppväxten gick pojkarna en hel del på Frölundas matcher, vilket sedan ledde till att de senare skulle börja spela i just detta lag flera år efteråt.

Det är inte ofta man får chans till att följa två så framgångsrika tvillingbröder med parallella karriärer. Båda bröderna togs ut till den amerikanske ligan under samma år. Medan Henrik hamnade hos Rangers började Joel spela i Dallas Stars. 2006 möttes bröderna på isplanen i varsitt lag. I princip var det första gången som en målvakt fick spela mot sin tvilling i en NHL-match. Något som definitivt inte händer varje dag, då bröderna är ett av endast tre tvillingpar som spelat mot varandra i denna liga. Medan Henrik har stannade kvar i USA återvände Joel så småningom till Sverige för att spela i Frölunda igen.