Kungen av Sverige – Karl XVI Gustaf


Den 30 april 1946 föddes Carl Gustaf på Haga slott i Solna tillhörande Stockholms län. Carl Gustaf föddes då som ende sonen till arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Det allra första offentliga uppdraget som Carl Gustaf hade var redan vid ett halvt års ålder. Uppdraget gick då ut på att ta emot en silverbägare från Justin Godart, en fransk politiker, som tack för svenskarnas hjälp under andra världskriget. Somrarna spenderade den unga Carl Gustaf på slottet Solliden som ligger strax söder om Borgholm på Öland. Slottet Solliden kom han senare att få ärva av sin farfar. Carl Gustafs far, prins Gustaf Adolf, omkom olyckligt i en flygolycka 1947 på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Carl Gustaf blev då 1950 i och med sin fars död Sveriges kronprins, endast fyra år gammal. Sveriges kung vid det här tillfället var Gustaf VI Adolf.

Carl Gustaf blir Sveriges kung

När dåvarande kungen avlider 1973 blev då kronprins Carl Gustaf Sveriges nya kung, endast 27 år gammal.karl1Carl Gustaf hade då bland hunnit med att ta studentexamen, göra militärtjänstgöring, tagit en sjöofficersexamen samt läst på akademiskt utbildningsprogram i kurser som historia, statskunskap, sociologi, ekonomi och finansrätt vid Uppsala universitet. Under de första åren som kung flyttade han monarkins fokus från den då kulturella sfären till ett förhöjt engagemang för teknik, näringsliv samt samhällsliv miljöfrågor. Den arbetsuppgift som är den viktigaste av de kvarvarande uppgifterna för kungen är att som statschef vara den högste företrädaren i Sverige gentemot andra länder. Detta genom att göra officiella statsbesök och resor, avlägga och mottaga statsbesök samt ackreditera utländska ambassadörer. Kung Carl XVI Gustaf är dessutom ordförande i utrikesnämnden och öppnar därmed riksmötet. Kungens allra första statsbesök gjordes 1974 i Oslo och har sedan dess företagit totalt 70 statsbesök i olika länder. Idag är Kungen starkt engagerad ibland annat miljö och naturfrågor och är sedan 1988 ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden, WWF. Han är dessutom sedan 1977 hedersordförande i Scouterna.

Äktenskap och barn

Kung Carl XVI Gustaf träffade Silvia Sommerlath för första gången i München 1972 och i mars 1976 offentliggjorde de sin förlovning på Kungliga slottet. Vigseln mellan dem ägde sedan rum i Stockholm i Storkyrkan i juni 1976. Kungen och Drottningen har tillsammans tre barn, Kronprinsessan Victoria som föddes 1977, Prins Carl Philip som föddes 1979 och Prinsessan Madeleine född 1982. Samma år som kungaparets sista barn föddes, Madeleine, flyttade kungafamiljen från sin våning på det kungliga slottet till Drottningholms slott. Idag har kung Carl XVI Gustaf en stor familj bestående av svärsöner och en svärdotter och flera barnbarn. Kronprinsessan Victoria och hennes man Prins Daniel fick 2010 sitt första barn, Prinsessan Estelle som är efter Kronprinsessan Victoria den andra i tronföljden.